Magic the Gathering
Magic the Gathering30433 MEDLEMMAR 1036 inloggade

Användare:

Lösenord:


Bli medlem
Glömt lösenord?

Sök SvenskaMagic
Sök kort:

Sök medlem:

Sök stad:
Sök forumet:

Sök regelterm:

Sök lek:
FORUMET Start | Forumnytt | Sök | Regler | Privata bord 
REGELFRåGOR Veckans Regelfråga: Being fair... Får man (i constructed) numera...
Ny spelare, hur fungerar kort som "Teferi, Hero of Dominaria"?
Senast läst: 15:38:16, 23/9 -18. Läst 701 gånger.
carpediem86
MEDLEM
Umeå
@svm s. 19/8 -18

13 rubriker
24 svar

Ny spelare, hur fungerar kort som "Teferi, Hero of Dominaria"? 08:53:19, 20/8 -18  
Hej!

Jag är ny (spelat för länge sen) och det har nu kommit kort med lite märkliga + och - abilitys. Här är ett exempel på vad jag menar (Teferi, Hero of Dominaria)
https://shop.tcgplayer.com/magic/dominaria/teferi-hero-of-dominaria?partner=mtgtcg

Hur fungerar detta?

Stolpeman

Azorius
MEDLEM
Ljungskile
@svm s. 7/10 -03

29 rubriker
311 svar

1. Hej! Korten kallas Planeswal... 08:57:24, 20/8 -18  
Hej!
Korten kallas Planeswalkers

Finns bra information på Wizards sida om hur dom fungerar.

https://magic.wizards.com/en/game-info/planeswalker-cards
 
The journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tyre.
Uppdaterad: 09:51:02, 20/8 -18
caitlin
MEDLEM
Rättvik
@svm s. 18/6 -03

13 rubriker
225 svar

2. carpediem86: Som du kanske red... 09:32:45, 20/8 -18  
carpediem86: Som du kanske redan listat ut heter de Planeswalkers och har inget att göra med ordet Plain.

Själv är jag rätt kass på att spela magic och kan inte speciellt mycket om regler, däremot har jag sett att det är många här på SvM som skriver just "Plainswalker" och eftersom jag fortf. är lite av en ordpolis (förr jobbade jag heltid) åker visselpipan fram.
 
Life is like a box of chocolates, you never know when you'll find a nut.
Stolpeman

Azorius
MEDLEM
Ljungskile
@svm s. 7/10 -03

29 rubriker
311 svar

3. Jag som inte kan stava :D... 09:46:25, 20/8 -18  
caitlin skrev 09:32, 20/8 -18 carpediem86: Som du kanske redan listat ut heter de Planeswalkers och har inget att göra med ordet Plain.

Själv är jag rätt kass på att spela magic och kan inte speciellt mycket om regler, däremot har jag sett att det är många här på SvM som skriver just "Plainswalker" och eftersom jag fortf. är lite av en ordpolis (förr jobbade jag heltid) åker visselpipan fram.

Jag som inte kan stava
 
The journey of a thousand miles begins with a broken fan belt and a flat tyre.
Olly

Azorius
MEDLEM
Norrköping
@svm s. 16/11 -01

6 rubriker
39 svar

4. Planeswalker: - Är "non cre... 11:34:07, 20/8 -18  
carpediem86 skrev 08:53, 20/8 -18 Hej!

Jag är ny (spelat för länge sen) och det har nu kommit kort med lite märkliga + och - abilitys. Här är ett exempel på vad jag menar (Teferi, Hero of Dominaria)
https://shop.tcgplayer.com/magic/dominaria/teferi-hero-of-dominaria?partner=mtgtcg

Hur fungerar detta?

Planeswalker:

- Är "non creature"
- Kan enkelt ses som en del av spelaren
- Kan attackeras istället för spelaren som äger den, kan också försvaras på samma sätt genom block som en spelare kan försvaras
- Loyalty-counters (siffran i högra hörn) är så många counters planeswalkern kommer i spel med och kan liknas med dess liv. Ett skada på en planeswalker = en minus i loyaltycounter. När loyalty blir noll eller minus dör den och läggs i gravhögen.
- Du kan spela en loyalty-effekt direkt när den kommer i spel (motståndaren får inget utrymme att stoppa detta), men motståndaren kan såklart svara på att du gör effekten och planeswalkerns effekt händer då efter att planeswalkern påverkats av motståndaren spell (Läs om hur stacken funkar här).
- Du kan bara göra en loyalty-effekt per runda per planeswalker och på samma sätt du spelar spelar ett sorcery. Det finns kort som gör att du kan tänja på dessa regler, t.ex. Oath of Teferi.
- Planeswalkers går under legendary-regeln vilket betyder att du bara kan ha en unik i spel samtidigt(men flera om de inte heter samma), men din motståndaren får också ha en likadan Planeswalker på sin sida. Ibland väljer man att, tex. med Teferi, hero of dominaria, att spela ut en till likadan och välja att den i spel dör, så att man får använda en loyalty effekt till (genom den nya du spelar ut).
- En planeswalker kan targetas på effekter som säger "target player" (men tar inte skada vid t.ex. "each opponent"). Kan inte targetas av spells avsedda för creatures. Man targetar då spelaren men väljer att skadan ska ges till planeswalkern (t.ex. Lightning bolt). Idag gör man ska da direkt på planeswalkern och skippar "targetar dig, ger skada till planeswalkern"-snacket. Det är underförstått.

Hoppas det hjälpte, och var något galet får något rätta mig

Uppdaterad: 11:36:22, 20/8 -18
aginamist

Azorius
MEDLEM
@svm s. 26/10 -09

174 rubriker
3176 svar

5. Olly, är väl "target player or... 13:03:26, 20/8 -18  
Olly, är väl "target player or planeswalker"? Saker som gör skada direkt bara på en player går inte att targeta planeswalker med som jag förstår det.

Typ Lava Spike "deals 3 damage to target player or planeswalker." men t.ex. Chandra, Bold Pyromancer "deals 2 damage to target player".
 
Känner du mig? Lägg in #jagkänneraginamist i din signatur eller i dina inlägg!

Vinnare av lagturneringen i 93/94-VM 2016 med laget "Sveriges Reservhuvudstad & Åland Overdrive"
Uppdaterad: 13:10:56, 20/8 -18
Olly

Azorius
MEDLEM
Norrköping
@svm s. 16/11 -01

6 rubriker
39 svar

6. Reprints efter dominaria ska h... 13:14:59, 20/8 -18  
aginamist skrev 13:03, 20/8 -18 Olly, är väl "target player or planeswalker"? Saker som gör skada direkt bara på en player går inte att targeta planeswalker med som jag förstår det.

Typ Lava Spike "deals 3 damage to target player or planeswalker." men t.ex. Chandra, Bold Pyromancer "deals 2 damage to target player".

Reprints efter dominaria ska ha texten som du säger, player or planeswalker men i formen av "any target". Men de korten tryckta innan har fått errata.

T.ex.

Gamla oracle-texten till Lightning bolt var "Deal 3 damage to target creature or player" men planeswalker-reglerna tillät player-skada att väljas på PW istället. Nya wordningen är "Deal 3 damage to any target". Antagligen för att slippa den regeln.

Uppdaterad: 13:16:36, 20/8 -18
aginamist

Azorius
MEDLEM
@svm s. 26/10 -09

174 rubriker
3176 svar

7. Japp, Lightning Bolt har gått ... 13:21:10, 20/8 -18  
Japp, Lightning Bolt har gått tillbaka till oracle-texten från Alpha.
 
Känner du mig? Lägg in #jagkänneraginamist i din signatur eller i dina inlägg!

Vinnare av lagturneringen i 93/94-VM 2016 med laget "Sveriges Reservhuvudstad & Åland Overdrive"
Olly

Azorius
MEDLEM
Norrköping
@svm s. 16/11 -01

6 rubriker
39 svar

8. Yes, det är dock en slump att ... 13:27:15, 20/8 -18  
aginamist skrev 13:21, 20/8 -18 Japp, Lightning Bolt har gått tillbaka till oracle-texten från Alpha.

Yes, det är dock en slump att den hade just den texten då

Samtliga kort som kan targeta creatures och players har fått wordingen "to any target".

Mogg Fanatic har tex wordingen "Sacrifice Mogg Fanatic: It deals 1 damage to any target."

Medans Lava axe som bara kan targeta spelare historiskt har nu wordingen "player or planeswalker".

Allt sånt som ändras är ju egentligen för att förtydliga för nya spelare för att man inte ska snubbla på regelfrågor och tröttna...
carpediem86
MEDLEM
Umeå
@svm s. 19/8 -18

13 rubriker
24 svar

9. Tack för alla svar, då har jag... 14:02:38, 20/8 -18  
Olly skrev 11:34, 20/8 -18
carpediem86 skrev 08:53, 20/8 -18 Hej!

Jag är ny (spelat för länge sen) och det har nu kommit kort med lite märkliga + och - abilitys. Här är ett exempel på vad jag menar (Teferi, Hero of Dominaria)
https://shop.tcgplayer.com/magic/dominaria/teferi-hero-of-dominaria?partner=mtgtcg

Hur fungerar detta?

Planeswalker:

- Är "non creature"
- Kan enkelt ses som en del av spelaren
- Kan attackeras istället för spelaren som äger den, kan också försvaras på samma sätt genom block som en spelare kan försvaras
- Loyalty-counters (siffran i högra hörn) är så många counters planeswalkern kommer i spel med och kan liknas med dess liv. Ett skada på en planeswalker = en minus i loyaltycounter. När loyalty blir noll eller minus dör den och läggs i gravhögen.
- Du kan spela en loyalty-effekt direkt när den kommer i spel (motståndaren får inget utrymme att stoppa detta), men motståndaren kan såklart svara på att du gör effekten och planeswalkerns effekt händer då efter att planeswalkern påverkats av motståndaren spell (Läs om hur stacken funkar här).
- Du kan bara göra en loyalty-effekt per runda per planeswalker och på samma sätt du spelar spelar ett sorcery. Det finns kort som gör att du kan tänja på dessa regler, t.ex. Oath of Teferi.
- Planeswalkers går under legendary-regeln vilket betyder att du bara kan ha en unik i spel samtidigt(men flera om de inte heter samma), men din motståndaren får också ha en likadan Planeswalker på sin sida. Ibland väljer man att, tex. med Teferi, hero of dominaria, att spela ut en till likadan och välja att den i spel dör, så att man får använda en loyalty effekt till (genom den nya du spelar ut).
- En planeswalker kan targetas på effekter som säger "target player" (men tar inte skada vid t.ex. "each opponent"). Kan inte targetas av spells avsedda för creatures. Man targetar då spelaren men väljer att skadan ska ges till planeswalkern (t.ex. Lightning bolt). Idag gör man ska da direkt på planeswalkern och skippar "targetar dig, ger skada till planeswalkern"-snacket. Det är underförstått.

Hoppas det hjälpte, och var något galet får något rätta mig :)

Tack för alla svar, då har jag koll på läget :) Det är mycket att sätta sig in i, hänt en del på det decennie jag varit borta från Magic.



BYT BORD TILL


 
  Slippa reklamen? Bli Guldmedlem!